Literatura faktu

Zielone migdały czyli po co światu kurdowie

Brak ocen. Bądź pierwszy i dodaj opinię
Wydawnictwo: Czarne
Ean: 9788380492226
Numer wydania: 1
Data premiery: 2016-02-03
Format: 223mm x 140mm
Liczba stron: 176

Wysyłka

Książkę wyślemy do 5 dni roboczych

Każdy słyszał kiedyś o Kurdach, ale czy wiemy o nich coś, co wymykałoby się stereotypom powielanym przez telewizyjne migawki?

"Zielone migdały" to owoc podróży do Iraku i Kurdystanu, które autor odbył w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Znajdziemy tu zarówno historię prześladowań Kurdów, jak i ich partyzanckiej walki o niepodległość pod przywództwem klanu Barzanich.

Smoleński odwiedza miejsca konstytuujące kurdyjską tożsamość - muzeum ludobójstwa w Halabdży i jazydzkie sanktuarium Lalisz, ale spotyka się też ze zwykłymi ludźmi w ich codziennym życiu, pomiędzy pracą a wizytą w centrum handlowym, z powracającymi do kraju emigrantami i tymi, którzy bez wahania oskarżają rządzących o nepotyzm.

Ta książka to opowieść o autonomicznym regionie z niezależnym prezydentem, własną flagą i ambasadorami, choć wciąż pozbawionym granic. O narodzie, który skutecznie opiera się fundamentalizmowi islamskiemu i o ludziach pełnych marzeń.

O Kurdach i Kurdystanie pisze się i mówi coraz więcej, także w Polsce. Niewiele jest jednak książek o Kurdystanie napisanych tak, jak uczynił to Paweł Smoleński - przejmująco i dociekliwe. Autor przypomniał czytelnikom o dramatycznych losach Kurdów, nie unikając trudnych tematów, ale jednocześnie z ogromną sympatią. A przede wszystkim pięknie przedstawił niezłomność naszego ducha, determinację i chęć polepszenia swojego losu, które w ostatnich latach doprowadziły do tak zawrotnego rozwoju irackiego Kurdystanu. "Ziyad Raoof, Pełnomocnik Rządu Regionalnego Kurdystanu w Polsce"

Producent / Podmiot odpowiedzalny

Wydawnicto Czarne Sp. z o.o.

Adres

Wołowiec 11
38-307 Sękowa Polska

Kontakt

E-mail: sekretariat|czarne.com.pl| |sekretariat|czarne.com.pl

Telefon: 48515274298

Brak ocen. Bądź pierwszy i dodaj opinię.

Dodaj opinię i ocenę: